Więcej biologii kosmicznej, utrzymanie laboratorium na dzień przed Świętem Dziękczynienia

NASA

Siedmiu członków załogi Ekspedycji 70 spędziło środę na kontynuowaniu badań biologii kosmicznej i utrzymaniu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Orbitalny septet będzie również obchodził Święto Dziękczynienia i podzieli się tradycyjnym posiłkiem z indyka na pokładzie laboratorium kosmicznego. Astronauci Jasmin Moghbeli, Satoshi Furukawa i Andreas Mogensen rozpoczęli dzień od okresowej oceny stanu zdrowia, sprawdzając sobie nawzajem temperaturę, ciśnienie krwi, puls i częstość oddechów. Trio na zmianę korzystało również z otoskopu, badając kanały słuchowe i błony bębenkowe. Lekarze stale monitorują, jak życie i praca w mikrograwitacji wpływa na zdrowie astronautów. Następnie Moghbeli z NASA przetworzył próbki łodygi wątroby w Life Science Glovebox na potrzeby badania Space AGE badającego technologię medycyny regeneracyjnej. Furukawa z JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) pracował w śluzie powietrznej modułu laboratoryjnego Kibo, usuwając baterie litowo-jonowe i instalując sprzęt badawczy, który będzie wystawiony na działanie środowiska kosmicznego. Mogensen z ESA (Europejskiej Agencji Kosmicznej) nosił specjalistyczną kamizelkę wypełnioną czujnikami monitorującymi jego serce i oddychanie na potrzeby badania ciśnienia krwi Cardiobreath. Astronautka NASA Loral O'Hara wykonywała orbitalne zadania hydrauliczne zarówno w module Tranquility stacji, jak i w statku kosmicznym SpaceX Dragon Endurance. Następnie nakręciła film dla uczniów na Ziemi pokazujący, jak używać mikroskopu w środowisku mikrograwitacji stacji kosmicznej. W segmencie Roscosmos orbitującego laboratorium, pięciokrotny gość stacji i kosmonauta Oleg Kononenko wymienił sprzęt podtrzymujący życie i elektronikę. Dołączył on również do kosmonauty Nikołaja Czuba i przetestował łączność ze statkiem towarowym Progress 84, który ma odłączyć się od modułu Poisk i odlecieć pod koniec miesiąca. Chub współpracował również z inżynierem lotu Konstantinem Borisowem podczas skanowania brzucha za pomocą urządzenia ultradźwiękowego po śniadaniu, aby dowiedzieć się, jak mikrograwitacja wpływa na układ trawienny. Borisov pracował później nad systemami wentylacyjnymi w module Rassvet. W czwartek cała siedmioosobowa załoga weźmie dzień wolny, zrelaksuje się i zje obfity posiłek. Siedmiu członków załogi z trzech krajów ma cieszyć się ucztą z okazji Święta Dziękczynienia z takimi potrawami jak indyk, kaczka, przepiórka, owoce morza i sos żurawinowy. Na załogę czekają także takie smakołyki jak czekolada, cappuccino z przyprawą dyniową, ciasto ryżowe i mochi. Preferencje załogi są również brane pod uwagę przy planowaniu świątecznych posiłków w kosmosie.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Opublikowano: 2023-11-22 17:21

Zobacz satelitę