Fajne ulepszenie dla anteny kosmicznej
Stacja komunikacji kosmicznej ESA w Hiszpanii otrzymała nową, "odlotową" modernizację.
"Zasilanie anteny" łączące fizyczną antenę pasma Ka z elektronicznym nadajnikiem i odbiornikiem sygnału stacji jest teraz chłodzone do -263°C. To zaledwie 10 stopni powyżej najzimniejszej możliwej temperatury we Wszechświecie.
Chłodzenie zasilania zmniejsza "szum termiczny" - zakłócenia tła, które ograniczają czułość i szybkość przesyłania danych przez nasze anteny.
ESA może teraz pobierać do 100% więcej danych naukowych z coraz bardziej złożonych misji naukowych, ze wzrostem do 80% w przypadku misji głęboko kosmicznych, takich jak Juice i BepiColombo.
Na tym zdjęciu widać technologię kriokomory poddawaną testowi "temperatury szumów" na miejscu u jej producenta, Callisto.
Unowocześnienie jest częścią serii odbywającej się na trzech stacjach kosmicznych w sieci "Estrack" ESA, zlokalizowanych w New Norcia (Australia), Cebreros (Hiszpania) i Malargüe (Argentyna).
"Dzięki tym modernizacjom ESA przesuwa granice możliwości technicznych i umożliwia naukowcom odkrywanie nowych światów i gromadzenie bezprecedensowych ilości danych", mówi Stéphane Halté, inżynier stacji naziemnych ESA.
Estrack jest jedną z zaledwie dwóch globalnych sieci anten głębokiego kosmosu na Ziemi i jest kamieniem węgielnym międzynarodowej współpracy ESA.
Misje ESA i misje agencji partnerskich, takich jak NASA, JAXA i ISRO, a także misje firm prywatnych, polegają na Estrack, aby zapewnić niezbędne połączenie komunikacyjne między kontrolą misji a odległymi statkami kosmicznymi.
Popyt na wsparcie Estrack jest wysoki, więc ESA buduje drugą antenę w Australii i wyciska maksymalną wydajność z istniejących anten, wdrażając nowe technologie, takie jak kriokonserwacja anten.
Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na temat tych ulepszeń. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na temat zaangażowanych firm i potencjału transferu technologii do zastosowań takich jak obliczenia kwantowe.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.